Lucka nr 7 öppnad lussekatter

Ett recept på Lussekatter

Lussekatter med kesella som blir mycket goda. Jag har gjort detta recept många gånger, alltid med lyckat resultat! Läs gärna även kommentarerna från alla besökare.
 
Tid: 2 timmar
50 st

Ingredienser:

Saffransdeg:

Pensling:

Garnering:

Laktosfritt -Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kesella innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kesellan bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
Glutenfritt -Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
Vegetariskt -Byt ut kesella mot ett ägg.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
  3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
  8. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

1. Degvätskan: Smält smör och häll på mjölk. 2. Om man vill kan man stöta saffranet med 1 tsk strösocker i en mortel. Det gör att man får ut saffranssmaken lite bättre. 3. Häll lite av degvätskan (37°C) över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en fin deg och låt den jäsa. 5. Den färdigjästa saffransdegen. 6. Knåda degen, dela upp i mindre bitar och rulla ut degen i längder och forma till lussekatter eller andra figurer, se exempel nedan.

7. Tryck i russinen ordentligt.
8. Vispa upp ägg till pensling.
9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg ovanpå och runtom.

10. En plåt av de färdiga lussekatterna. 11. Man kan göra alla möjliga olika former av lussekatterna. Några exempel finns på bilden.

Tips:

Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med socker i en mortel. Ta gärna både kesella och ägg.

Hållbarhet och förvaring:

Lussekatterna är godast färska, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. Lussekatterna håller sig ca 3-6 månader i frysen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0