Lucka nr 7 öppnad lussekatter
Tid: 2 timmar
Ingredienser:
Saffransdeg:
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 150 g smör
- eller 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
- 1 st ägg
- 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
- 0,5 tsk salt
- 1,5-3 dl strösocker
- ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
- ca 1 dl russin
Utrustning som är bra att ha:
- elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
- (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
1. Degvätskan: Smält smör och häll på mjölk. 2. Om man vill kan man stöta saffranet med 1 tsk strösocker i en mortel. Det gör att man får ut saffranssmaken lite bättre. 3. Häll lite av degvätskan (37°C) över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en fin deg och låt den jäsa. 5. Den färdigjästa saffransdegen. 6. Knåda degen, dela upp i mindre bitar och rulla ut degen i längder och forma till lussekatter eller andra figurer, se exempel nedan.
7. Tryck i russinen ordentligt.
8. Vispa upp ägg till pensling.
9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg ovanpå och runtom.
10. En plåt av de färdiga lussekatterna. 11. Man kan göra alla möjliga olika former av lussekatterna. Några exempel finns på bilden.
Tips:
Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med socker i en mortel. Ta gärna både kesella och ägg.
Hållbarhet och förvaring:
Lussekatterna är godast färska, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. Lussekatterna håller sig ca 3-6 månader i frysen.